Ulike typer symboler |
![]() |
Introduksjon til symboler
- Symboler: hvem kan de hjelpe?
- Som støtte til kommunikasjon
- Støtte selvstendighet
- Starte å skrive
- Støtte læring
- Skapende skriving
- Tilgang til informasjon
- Ny teknologi
- Symboler eller bilder?
- Ulike typer symboler
- Å få fram hva en mener
- Symbolnivåer
- Symboler man kan gjette seg til
- Abstrakte symboler
- Kategorier av symboler
- Å lage godt symbolbasert materiale
- Noen ord til ettertanke
Det finns flere ulike symbolbaser. Noen er sort-hvite, som f.eks. Pictogram og Makaton. Symbolene i Widgit Lese og Skrive symbolsettet (WLS, de tidligere Rebus symbolene) og Mayer-Johnsons Picture Communication Symbols (PCS) fins i både sort/hvitt og fargeversjoner. Se illustrasjonen øverst på neste side med Widgit Lese og Skrive fargesymboler i øverste linje og PCS symboler nederst.
De fleste symbolsystemene har en felles grunnleggende ide, og kan derfor anvendes sammen for å komplettere hverandre. Valget av symboler bestemmes i stor grad av hva man foretrekker personlig, og formålet med bruken. For noen er de rene strektegningene tydeligere enn de illustrerende fargetegningene, mens farger kan være mer motiverende i andre situasjoner.Over årene har vi erfart at det er viktigere å tenke på den enkeltes kommunikasjonsbehov, enn på å holde seg strengt til ett bestemt symbolsystem.
Mer og mer visuell informasjon blir tilgjengelig for alle, og det er derfor viktig at brukerne blir kjent med forskjellige systemer og stiler i symbolbasert materiale.
Det er viktigere å forstå symbolenes nivå og det aktuelle språkets nivå enn detaljene i symbolene som benyttes.
Forrige: Symboler eller bilder?![]() |
Neste: Å få fram hva en mener![]() |